jul 28, 2016

'Waarom prik je dat punt?' Milt 4


Ingestuurd door: Admin

Op veler verzoek is 'Waarom prik je dat punt? weer terug! Het is even geleden. In deze editie zal ik me richten op een erg belangrijk punt op de Milt meridiaan.

Het is een heel belangrijk punt, omdat de Milt heel veel doet. De Milt speelt een kritieke rol bij het verteren van ons eten, wat uiteindelijk weer invloed heeft op vele andere lichaamsprocessen in het lichaam. Zonder voeding kan ons lichaam nou eenmaal niet. Als je het zo bekijkt, heeft de Milt dan ook invloed op alles en Milt 4 is een van de meest veelgebruikte punten op de Milt meridiaan.

Milt 4—ook bekend als Grandfather Grandson (Engelse naam), Gongsun(Chineese naam), and SP4 (acupuncturisten lingo)—is gelokaliseerd aan de binnenzijde van de voet.

Je kunt het punt vinden door je vinger vanaf je grote teen langs het eerste meta-tarsale botje omhoog te laten glijden. Milt 4 ligt voorbij waar de voet uitsteekt (zie afbeelding) Als je op de goede plek bent, dan voel je een lichte deuk bij de aanzet van het bot. Het punt kan ook gevoelig aanvoelen.

Milt 4 acupunctuur arnhem

Gebruik dit punt bij een opgeblazen gevoel

Als je een ding onthoudt bij Milt 4, onthou dan vertering.

Milt 4 harmoniseert de middelste jiao, wat refereert aan de buikstreek. Daarom is het een veel gebruikt punt voor een opgeblazen gevoel in je buik, buikpijn, diarree, onverteerde etensresten in je ontlasting en overgeven.

Mensen die klagen over het niet kunnen genieten van eten, hebben ook baat bij Milt 4.

Milt 4 helpt stress te verminderen

Dus Milt 4 is geweldig bij verteringsproblemen in de traditionele zin. Vanwege de relatie van de Milt met het Hart, is dit punt ook goed bij de vertering van gedachten en ervaringen en het kalmeren van de geest.

Mensen die veel piekeren en de neiging hebben om dingen te blijven overdenken, een teken van leegte in de Milt, kunnen baat hebben bij Milt 4. Het kan je helpen dingen te verwerken en om te leren gaan met je emotionele stressoren.

Milt 4 is ook een graag gebruikt punt bij het verminderen van stress, omdat het de geest tot rust brengt en het piekeren stopt en daarmee voor broodnodig rust in het hoofd zorgt. Ook de locatie van het punt aan de binnenzijde van de voet draagt bij aan zijn stress verminderende eigenschappen. Het is namelijk vaak een gevoelig punt en dit helpt mensen uit hun hoofd komen om contact te maken met hun lichaam.

Zelf zorg oefening voor vertering

Voel je je opgeblazen? Gestrest? Heb je last van je maag? Milt 4 is een punt waar je zelf gemakkelijk bij kunt en waar je acupressuur op toe kunt passen.

Zorg dat je een comfortabele houding vind. Probeer of je je knieën kunt buigen zodat je je voetzolen tegen elkaar aan kunt leggen, maar als dat oncomfortabel aanvoelt neem dan een houding die wel prettig is en ervoor zorgt dat je bij je beide voeten kunt. Als je die niet kunt vinden, wissel beide voeten dan af.

Gebruik je duimen om ferme druk uit te oefenen op Milt 4 terwijl je rustig richting je buik adem haalt. Dit doe je voor 2 minuten. (Herhaal na 2 minuten op de andere voet als je ze een voor een doet)

Voor regelmatig onderhoud, probeer dit 1x in de ochtend en 1x voor je naar bed gaat te doen. Je kunt ook experimenteren met verschillende tijden gedurende de dag, bijvoorbeeld voor of na het eten van een maaltijd, om te kijken welk tijdstip het meest effectief is voor jou.

Loop je met klachten en vraag je je af of acupunctuur iets zou kunnen zijn voor jou? Neem dan contact met me op, ik beantwoord je vragen graag.

Tweet
Previous Article
Next Article

Add a comment

Title:
Your Name(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comment(*):
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval