Maak een afspraak

Hoe voel je je vandaag?

Veel mensen worden nu geconfronteerd met de langetermijngevolgen van Covid-19 en lijden vaak maanden na hun ‘herstel’ aan aanhoudende en slopende symptomen. Holistische gezondheidszorg en acupunctuur kunnen patiënten helpen de aanhoudende symptomen van Long Covid te overwinnen.

Acupunctuur bij Long Covid

Wat is long covid?

Long covid (ook wel langdurige corona genoemd) is een vervelende aandoening waar nog weinig over bekend is. Mensen met long COVID hebben vaak langere tijd nadat ze besmet zijn geweest met het coronavirus nog vervelende klachten.

Denk aan vermoeidheid, kortademigheid en verlies van reuk en smaak. Soms zo erg dat ze een tijdje uit de running zijn. 

De meeste mensen herstellen redelijk snel na een besmetting van het coronavirus SARS-CoV-2, maar bij sommigen kunnen de COVID-19 klachten dus weken en zelfs maanden aanhouden en dat wordt long covid genoemd.


De officiële term voor long COVID is COVID-19 Associated Syndrome (CAS). Dit is een verzamelnaam voor klachten en beperkingen die voor langere tijd blijven, nadat iemand besmet is geraakt met COVID-19. 

Een alternatieve term voor deze langdurige corona klachten is PASC (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Zelfs als de infectie zelf met weinig acute klachten gepaard ging, kan de nasleep van COVID-19 langdurig zijn.

Wie er extra vatbaar zijn voor COVID-19 en hoe vaak dit voorkomt is nog niet bekend. Des te vervelender om er mee te maken te krijgen, want mensen stuiten vaak op veel onbegrip vanuit hun sociale omgeving of werk. 


Long COVID geeft vaak zowel lichamelijke als mentale/emotionele klachten. 

Veel gestelde vragen over Long Covid

Herstel van langduringe corona (long covid) met een alternatieve behandeling

Na een doorgemaakte infectie zie je vaak een disbalans in bepaalde orgaansystemen, met name het ademhalingsstelsel en de spijsvertering. Het aanprikken van een specifieke combinatie van acupunctuur punten zorgt voor balans in het lichaam. Dit is te vergelijken met communicerende vaten of het openzetten van alle sluizen in een waterstelsel. Hierdoor gaat het bloed weer lekker stromen door het gehele lichaam, en zorgen de zuurstof en voedingsstoffen ervoor dat er weer energie is en herstel kan plaatsvinden.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen met corona vervolgens chronisch last hebben van long covid. Het lijkt erop dat na 4 of 5 weken maximaal 20% van de mensen met corona nog klachten heeft en dus onder long covid vallen.

De lengte van het herstelproces kan verschillen afhankelijk van je klachten en revalidatie snelheid.

Mensen met long covid kunnen gerust vijf maanden last van langdurige corona klachten hebben, maar ook twaalf maanden of meer ongeacht of ze in het ziekenhuis behandeld zijn of niet. Deze lange corona nasleep is niet ongewoon bij virale ziekten en dus ook niet uniek voor COVID-19.

In het algemeen is er nog onzekerheid en zijn er veel ontwikkelingen om long covid te behandelen. Het is een langdurig revalidatieproces om te herstellen van de chronische corona klachten.

In onze Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) praktijk Qi of Life in Arnhem maken we een professioneel plan op maat om de individuele symptomen van uw long covid te behandelen. We hebben reeds meerdere patiënten helpen revalideren van hun corona nasleep.

Zo kan acupunctuur helpen om de natuurlijke balans in het lichaam te herstellen bij long covid.

Acupunctuur is altijd een behandeling op maat. Op het nieuws en om ons heen hebben we maar al te vaak gezien dat ieder mens anders reageert op een Covid infectie. Waarom belandt de ene patiënt op de IC en de ander heeft nauwelijks last? Volgens de Chinese Geneeskunde heeft dit te maken met welke orgaansystemen in welke mate niet optimaal functioneren. De kracht van de Chinese Geneeskunde is dan ook het bepalen per persoon waar het probleem precies zit om tot een doelgerichte en duurzame aanpak te komen.

Een voorbeeld van een behandeling na een COVID-infectie
De één wordt met name benauwd na Covid met besmetting, wat duidt op een zwakte/aanval in het longsysteem. De ander wordt misselijk en krijgt diarree. Bij diegene is het spijsverteringssysteem meer aangevallen.

We hebben allemaal onze zwakke en sterke punten en met acupunctuur worden die weer in balans gebracht. Een hele persoonlijke aanpak dus!

Acupunctuur behandelt de mens in zijn geheel in tegenstelling tot de reguliere aanpak waar je met hartkloppingen bij de cardiolooog, met benauwdheidsklachten bij de longarts en met koortsklachten na inspanning bij de internist komt. In de Chinese geneeskunde wordt de balans van alle orgaansystemen in het lichaam bekeken en worden deze gezamenlijk behandeld.

Acupunctuur tegen ademhalingsproblemen
Of het nu gaat om astma, hyperventilatie, bronchitis, longemfyseem of een combinatie daarvan – ademhalingsproblemen zijn altijd vervelend en belastend. Ademhalingsproblemen kunnen letterlijk benauwen, dus er te lang mee rondlopen is niet aan te raden.

Ademhalingsproblemen is een verzamelterm voor verschillende problemen met de luchtwegen. De luchtwegen staan in direct contact met de buitenwereld en zijn dus extra gevoelig voor het opnemen van schadelijke stoffen die kunnen zorgen voor ontstekingen en uiteindelijk voor ademhalingsproblemen. Een verstoorde ademhaling heeft invloed op ons afweersysteem, waardoor we sneller ziek worden.

Ademhalingsproblemen waar acupunctuur op wordt toegepast variëren van hyperventilatie tot kortademigheid en van astma tot chronische bronchitis. Deze aandoeningen tasten het immuunsysteem aan en acupunctuur helpt het lichaam dit weer te herstellen.

Het toepassen van acupunctuur brengt rust en ontspanning in de borst en zorgt er, bij ritmeproblemen, voor dat de ademhaling weer normaal wordt. Daarnaast neemt door behandeling met acupunctuur de slijmproductie af. U zult gauw merken dat de klachten minder worden en dat u snel weer vrij en ontspannen kunt ademen. Bekend is dat benauwdheidsklachten vaak samengaan met huidklachten als bijvoorbeeld eczeem. Deze kunt u tegelijkertijd laten behandelen. 


Wist u dat acupunctuur zeer effectief kan zijn bij de behandeling van long COVID? We leggen uit hoe en waarom.

Klachten bij Long Covid

Waarom is acupunctuur effectief bij long COVID?

Geur- en smaakverlies horen bij de longen en milt in de Chinese geneeskunde. Deze orgaansystemen zorgen voor ademhaling en spijsvertering. Beiden onmisbaar voor het vormen van energie. Er zijn verschillende acupunctuurpunten die de longen en de milt weer van energie kunnen voorzien.

Ook bij emotionele long COVID klachten biedt acupunctuur hulp. In de Chinese Geneeskunde horen specifieke emoties bij bepaalde orgaansystemen. Als er problemen zijn in desbetreffend orgaansysteem zijn de emoties vaak ook verstoord. Overmatig piekeren kan bijvoorbeeld de spijsvertering verstoren. Boosheid kan weer verstoringen opleveren in de lever. Door deze gebieden aan te pakken worden ook emotionele blokkades weggenomen.

 • Pijn/druk of ongemakkelijk gevoel in de borstkas.
 • Verminderde conditie of spierkracht
 • Benauwdheid/kortademigheid
 • Hoesten 
 • Duizeligheid
 • Algehele (extreme) vermoeidheid
 • Reuk- en/of smaakverlies
 • Maag- en/of darmklachten
 • Hartkloppingen en/of hoge hartslag (>90)
 • Koorts na inspanning
 • Problemen met slikken of spreken
 • Verminderde eetlust om een andere reden moeite hebben voldoende te eten
 • Slaapstoornissen
 • Moeite met concentratie, geheugen, omgaan met prikkels of planning (‘hersenmist’)
 • Sneller boos, verdrietig of somber zijn
 • Angstiger of onzeker zijn
 • Last van herbelevingen of nachtmerries
 • Beperkingen bij het oppakken van uw dagelijkse werkzaamheden, zoals werk of hobby’s
  Maak een
  Afspraak

  Herkent u zich in enkelen van bovenstaande klachten en bent u besmet geweest met het coronavirus? Dan kan het zijn dat u lijdt aan long COVID.

  Veelgestelde vragen over acupunctuur

  Hoe werkt acupunctuur bij post-COVID klachten?

  Acupunctuur praktijk Qi of Life in Arnhem helpt patiënten die willen herstellen van langdurige corona, ook wel long covid genoemd. Met verschillende technieken uit de traditionele Chinese geneeskunde die al 5000 jaar worden beoefend heeft Qi of Life al verschillende klanten geholpen met hun post corona klachten. Centraal bij het herstel van corona staat het weer in balans brengen van uw lichaam.

  Vanaf de eerste behandeling zult u het ontspannende effect van acupunctuur ervaren. Uw voelt de ruimte die ontstaat in uw lichaam, vaak kunt u weer direct dieper en vrijer ademhalen.

  Tijdens het intake gesprek waarin we uw intake formulier doorlopen worden er additionele vragen gesteld en wordt uw tong bekeken en pols gevoeld. Dit is een belangrijk onderdeel van de diagnose in de Chinese Geneeskunde. Op basis hiervan wordt een diagnose gesteld en een plan van aanpak opgesteld.

  Hierna mag u gaan liggen en worden de naaldjes geplaatst. Na het plaatsen van de naaldjes wordt u een kleine half uurtje met rust gelaten. Een heerlijk relaxte ervaring, misschien valt u wel in slaap. Na een half uurtje worden de naaldjes weer verwijderd en mag u weer rustig opstaan en aankleden. Daarna wordt u gevraagd hoe de behandeling voelde en wordt uw pols weer gevoeld om het resultaat van de behandeling te bepalen. Dan maken we een vervolgafspraak en mag u i dag weer normaal vervolgen.

  We zullen beginnen met 2x per week  gedurende 2 weken behandelen en daarna met u evalueren.

  Na deze 4 behandelingen kan beter ingeschat worden hoe lang en met welke frequentie behandelt dient te worden. Dit varieert van 1 tot enkele maanden, afhankelijk van de ernst van de klachten en uw herstelvermogen.

  Zodra herstel aanvangt wordt de behandelfrequentie aangepast al gelang het lichaam nodig heeft om dit herstel te volbrengen.

  Acupunctuur is een natuurlijke geneeswijze en stimuleert uw lichaamseigen herstelvermogen. Het werkt balancerend en heeft daardoor geen bijwerkingen.

  In een enkel geval wordt een haarvaatje geraakt en kan er een blauw plekje ontstaan. Wel kun je soms een beetje moe zijn na de behandeling, omdat het lichaam ook de behandeling moet verwerken.

  Zorg ervoor dat je niet te lang geleden iets gegeten hebt voor de behandeling en daarna een glas water drinken en wat rust nemen.

  Drink ook vooral geen alcohol na de behandeling en neem ook geen bad en/of ga niet naar de sauna.

  Ja, acupuncturisten hebben een medische basisopleiding gedaan en acupunctuur interfereert niet met westerse behandelingen.

  Acupunctuur is dan ook een mooie complementaire geneeswijze die ook bijvoorbeeld ingezet wordt om bijwerkingen van reguliere behandelingen te verminderen, zoals misselijkheid en overgeven bij chemotherapie.

  Acupunctuur wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Vraag na bij uw eigen verzekering hoeveel per consult en in totaal.

  Hoe maak ik een afspraak?
  U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Als u eerst nog specifieke vragen heeft kunt u ook een gratis telefoon gesprek van 15 minuten aanvragen via het contact formulier.

  Losse Intake Gesprek +
  Eerste Behandeling

  € 200
  2-3 uur

  Het intake gesprek is om te kijken welke klachten u heeft en om een uitgebreid voor u op maat gemaakt plan van aanpak op te stellen.

  Acupunctuur
  Traject start

  € 675
  75,- / uur

  We starten met 2x per week een sessie van een uur gedurende 2 weken, gevolgd door 2 weken 1x per week. De intake is hierbij inbegrepen.

  Acupunctuur
  Traject vervolg

  € 500
  Per maand

  Wekelijkse acupunctuur sessies hier op de praktijk. Dit is een combinatie van diverse TCM Technieken, afgestemd op uw klacht.

  Laat je email achter en we nemen contact met je op!
  Maak een Afspraak
  Psycholoog Arnhem Noord

  Qi of Life

  Acupunctuur Praktijk Qi of Life is onderdeel van 2BeInBalance en Ming Men Total Wellness. Aangesloten bij de Zhong, acupunctuur behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar.

  KvK: 58892680
  BTW: NL001926509B48

  Openingstijden

  Weekdagen: 12:00 - 20:00 (vrijdag tot 18:00)
  Zaterdag : dicht
  Zondag: dicht